Actualitat

L’ICF i l’AHC impulsen el finançament de les obres de rehabilitació que facin les comunitats de propietaris

L’Institut Català de Finances  (ICF )i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC) obren aquesta nova línia de finançament, que estarà dotada amb 100 milions d’euros, 15 dels quals ja estan aprovats per al 2019 i els 85 restants està previst que s’aprovin el 2020. Es preveu que amb aquestes actuacions es podran finançar les obres com a mínim de 10.000 habitatges a tot Catalunya.

El Govern ha acordat avui impulsar, a través de l’Institut Català de Finances (ICF), el finançament amb condicions preferents de les obres de rehabilitació que facin les comunitats de propietaris. L’ICF i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya obren aquesta nova línia dotada amb 100 milions d’euros, 15 dels quals ja estan aprovats per al 2019 i els 85 restants està previst que s’aprovin el 2020.

La dificultat per accedir al finançament per part de les comunitats de propietaris ha estat un entrebanc constant ja que, a data d’avui, les subvencions existents només permetien cobrir entre un 30% i un 40% de la despesa un cop realitzades les obres. Aquest acord suposa un canvi important en l’accés al finançament per part de les comunitats i omple un buit llargament reivindicat per tot el sector. Així mateix, obre una via perquè el sector financer privat explori l’oportunitat d’oferir línies de crèdits a les comunitats de propietaris, com a entitat jurídica, ja que fins ara només es donava crèdit als particulars.

La voluntat del Govern és afavorir les obres de rehabilitació a les comunitats de propietaris perquè puguin fer no només allò que és imprescindible, sinó un salt qualitatiu afrontant actuacions més ambicioses que permetin anticipar-se a posteriors rehabilitacions més costoses.

Aquesta línia de finançament suposa, a més, un estímul perquè les comunitats de propietaris puguin realitzar les obres de rehabilitació que estan obligades a fer en compliment de la Inspecció Tècnica de l’Edifici (ITE) i mantenir el parc d’habitatges en condicions òptimes. L’import mínim de finançament és de 30.000 euros per comunitat i amb un màxim de 20.000 euros per habitatge.

La ITE, regulada a Catalunya des de l’any 2010,  permet conèixer en quin estat es troba un edifici d’habitatges per tal d’impulsar-ne el manteniment, la rehabilitació i la millora (accessibilitat, sostenibilitat i funcionalitat). Els edificis de més de 45 anys d’antiguitat són els que estan obligats a passar-la per garantir la seguretat i perdurabilitat dels habitatges. L’any 2018 ja havien  aprovat la ITE el 44% del parc  que ha de passar aquesta inspecció obligatòriament. Aquest 2019 es preveu superar el 50%.